Cea mai mare tranzactie din IT-ul romanesc s-a semnat pe 1 decembrie, la 4 dimineata
Vitruvian, un fond de investiţii cu active de peste 5 miliarde de euro, a plătit aproximativ 180 millioane de dolari pentru 30% din companie.
Afacerea Bitdefender, controlată de familia de antreprenori Florin şi Măriuca Talpeş, care a ajuns în 16 ani cea mai mare companie de soft românească şi un jucător cheie pe piaţa globală de soluţii de securitate cibernetică, a fost evaluată la 600 mil. dolari odată cu tranzacţia prin care fondul Axxess Capital a vândut un pachet de aproximativ 30% din acţiuni către Vitruvian Partners, un fond de investiţii cu sediul central în Londra şi cu active de peste 5 mld. euro. Aceasta este cea mai mare tranzacţie cu o companie de IT din România şi una dintre cele mai mari realizate de o companie antreprenorială locală, potrivit Money, care citeaza ZF.ro
Axxess Capital, fond administrat de românul Horia Manda, a făcut prima achiziţie în Bitdefender acum 10 ani – 7% din acţiuni pentru 7 mil. dolari, participaţie care a crescut discret de-a lungul anilor, până la mai mult de 30%. Axxess i-a angajat în februarie pentru tranzacţie pe bancherii de la Deutsche Bank.
Tranzacţia dintre Vitruvian şi Axxess oferă în fine un „preţ real“ pentru Bitdefender, a comentat pentru ZF Florin Talpeş, cofondator şi CEO al Bitdefender. „Evaluarea la peste 600 de milioane de dolari, o valoare de piaţă rezultată în urma unei tranzacţii, nu mai este o estimare, nu mai este o părere. E un preţ real“, a spus el.
Acţiunile familei Talpeş la Bitdefender, una dintre puţinele afaceri antreprenoriale din industria locală de 4 miliarde de euro de soft şi servicii de IT care a ieşit la export cu produse proprii, au şi ele după această tranzacţie o valoare de piaţă actualizată: 360 de milioane de dolari.
Bitdefender, care are la nivel global peste 500 de milioane de utilizatori şi care concurează cu giganţi precum Norton sau Kapersky, are venituri anuale de aproximativ 150 mil. euro şi un profit operaţional de 25-30 mil. euro, potrivit datelor ZF.
Compania, care nu oferă date privind veniturile globale, estimează un avans de 30% al încasărilor în raport cu 2016.
Continuarea pe ZFCorporate